Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Uplakaný týden na Šumavě

Přijel jsem a zjistil, že i přes nepřízeň počasí je Šumava vždycky nádherná. A co vy? Byli jste někdy na Schätzově Mýti? Na Antýglu? Kvildě? Poledníku? V Prášilech? Že ne? Tak doufám, že vás navnadím.

Poledníkwww.retour.cz

Již několik let jezdím pravidelně na Šumavu na jedno zpapdlé, civilizaci vzdálené a trochu tajemné místo. To místo se jmenuje Schätzenwald (Schätzova Mýť) a je to bývalá sudetoněmecká vesnice nedaleko Srní ležící na Vchynicko-Tetovském plavebním kanále. Nalézá se tam starošumavská roubenka a v ní žije člověk, kterého stojí za to poznat. Tenhle muž žije ve své chalupě tak, jak žili obyvatelé staré Šumavy v 18. století. Chová alpské koně a stará se o šumavské louky. Právě proto tam jezdím. Za nocleh a sem tam výlet do okolí pomáhám tomuto muži při práci. A nejen já. Jezdí k němu celá škála různých lidí ze všech koutů světa. Není výjimkou, potkám-li se tam s Irem, Angličanem, Francouzem nebo Australanem. Ale nechme zatím pomoc pomocí, o kosení luk a dělání sena jsem psát nechtěl. Chtěl jsem vám navrhnout, kam se na Šumavě podívat.

Jako první vám popíšu výlet z Rokyty (Srní, Rokyta - Infocentrum ŠuNaPu) na Horskou Kvildu a zpátky. Tenhle výlet je pěšky. Na Rokytě můžete zaparkovat bezplatně váš vůz a pak stačí přejít přes silnici a zmizet v lese. Jedete-li od Srní, stačí se vrátit asi 50 metrů po silnici a odbočit hned za autobusovou zastávkou vpravo do lesa. Vozovou lesní cestou vystoupáte na kopec a pak po louce dojdete do malé vesničky Horní Hrádky, kde narazíte na žlutou značku. Po ní se vydejte směrem na Turnerovu chatu. Cesta vede podél Vydry těmi nejkrásnějšími místy, zblízka uvidíte obří hrnce, vodopády a peřeje, ale zejména se vyhnete exponované stezce po druhé straně řeky, která nejenže je daleko od řeky, ale chodí po ní stovky turistů. Na Turnerově chatě si můžete dát pivo, čaj nebo výbornou česnečku. Hned za Turnerovou chatou odbočte od řeky doprava a sledujte žlutou značku úzkým údolím směrem na Zhůří. Cestou projdete bývalou hutí Hluboká a kolem Nového Domu, což je chaloupka na jedné ze šumavských luk. Dorazíte na silnici a po ní dojdete na Zhůří, kde je stará rota PS a lze tam vylézt na strážní věž, ze které je nádherný výhled (v případě, že neprší, jako pršelo mě). Ze Zhůří se vydejte po zelené značce, která po asi kilometru opouští silnici a odchyluje se mírně vlevo. Během cesty můžete obdivovat hluboké šumavské hvozdy, pravda, trochu prořídlé po jarním orkánu Kyrill. Procházíte klidovým územím Zhůřské a Horskokvildské slatě po takzvané Zlaté stezce. Po té dorazíte do Horské Kvildy. Tam vás přivítá hotel Rankl, kde se opět můžete občerstvit. Dále se pak vydejte po Modré značce směrem na Antýgl. Značka vede nádherným údolím Hamerského potoka. Toto údolí je hluboké, rostou zde statné smrky a potok skáče po kamenech. Zkrátka Klostermannovská Šumava jako vyšitá. Když pak dojdete na Antýgl, vyhněte se stoupání na Rokytu po silnici. Jděte do kempu Antýgl, tam je mst přes Vydru a za mostem doprava nahoru. Vyjdete u Vchynicko-Tetovského kanálu, po kterém pokračujte dále vpravo až ke křižovatce, kde se dáte doprava. Za chvíli jste na Rokytě u vašeho auta. A když vám zbyde čas, můžete si projít geologickou výstavu pod širým nebem. Cesta je celou dobu taková, že vám na ní stačí pevnější boty, cesta je dlouhá asi 15 km.

Druhou cestu navrhuji pro cyklisty, moutainbikery a jiné na šlapkostroji se pohybující členy naší společnosti. Začneme opět na Rokytě. Od Rokyty se vydejte po žluté značce směrem na Schätzův les. Dále následuje jízda po Vchynicko-Tetovském kanále a doleva přes něj vzhůru. Překonáte stoupání a za ním je Tříjezerní slať. Unikátní ledovcem vytvořený slatinný systém můžete po zaparkování kola projít po upraveném dřevěném chodníku, kde také najdete mnoho naučných tabulí včetně tabulek u různých rostlin. Od slati pokračujte po žluté na rozcestí Pod Oblíkem, kde zahněte doleva na modrou značku. Čeká vás sešup na bývalou Javoří Pilu, dnes už také jen rozcestí. Na Javoří pile pokračujte vporavo po modré až k dalšímu rozcestí. Já jsem pak jel rovně po červené, ale tam je zákaz vjezdu cyklistům. Nevím sice proč, 4,5 km stoupání je celé po asfaltu, ale nesmí se tam. Takže se dejte doprava po modré. Za 3 km k vám příjde zprava Vaňkova cesta (zkratka zpět na Tříjezerní slať) a za asi 500 metrů výšlapu dojedete k Bavorské cestě. Po ní se pak dáte vlevo a přes Předěl dojedete na rozcestí pod Poledníkem (Poledníku se říká též Polední hora). Tato část je neznačená. Pak už stačí jen vyjet na Poledník, asi 700 metrů do kopce. Tam najdete kromě občerstvení také bývalou rotu PS a bývalé tajné sledovací zařízení, ze kterého zbyla už jen věž. Tu určitě nevynechte, kromě nádherného rozhlrdu nabízí také tři patra výstav - o Šumavském národním parku, o železné oponě a o orkánu Kyrill. Na úplný vrchol pak vylezete po žebříku. S Poledníku nevede jiná ceta než zpět na rozcestí pod ním. Tam se dejte vlevo po červené, čeká vás sešup po šotolině až k rozcestí k Prášilskému jezeru. Je to asi 3 km. Prášilské jezero nevynechte, ledovcové jezero v přirozeném karu a nedotčenou přírodou okolo. Z Prášilského jezera se pak dejte zpět na rozcestí a pokračujte v sešupu. Jestli jste drsní mountainbikeři, můžete asi po kilometru odbočit prudce vpravo a po žluté značce se pustit do ohromného krpálu, kterým se dostanete na známou modrou, která váz zavede zpátky k Bavorské cestě a na Tříjezerní slať. Odtud pak již snadno trefíte po žluté na Rokytu. Jestli jste spíš rekreační cyklisté, pokračujte dále v sešupu směrem na Prášily. Až dojedete k silnici, dejte se po ní vpravo. Za necelých 6 km se dostanete před vísku Mechov (Mosauu), kde odbočte vpravo a vystoupejte kopec podél splazu Vchynicko-Tetovského kanálu. Po kanále (neznačeno) pak dojedete až na Rokytu. Cestou můžete navštívit Hauswaldskou kapli s unikátní studánkou. Cesta je vhodná pro sportovce i rekreační cyklisty. Je dlouhá asi 30 km.

Takže doufám, že jsem vás navnadil. Na těchto místech jsem byl a považuji je za nejkrásnější na Šumavě, a že mi celý týden pršelo? Nevadí. Důležité je hory nepodcenit. No, a co dodat? Přijeďte taky navštívit a poznat pana Sedláčka, jeho chalupu najdete v mapě nad Vchynicko-Tetovským kanálem vyznačenou jako "místo rozhledu" Schätzova Mýť. Rád vás pozná, uvidí a rád se s vámi podělí o své příběhy...

Autor: Zbyněk Vacek | úterý 10.7.2007 11:28 | karma článku: 15,08 | přečteno: 1551x
  • Další články autora

Zbyněk Vacek

Kdyby jenom Duchcov...

O Romské problematice toho bylo napsáno již mnoho a je jasné, že ještě mnoho napsáno bude. Události z Duchcova posledních dní opět zahlitily média, spekuluje se o všem, třeba o tom, jak statečný byl městský policista, který se nedokázal rozhodnout, jestli pomáht, či chránit, nebo o útocích jak na Romy tak na bílé. Problém však netkví ani v tom ani v onom, problém je úplně jinde.

30.5.2013 v 12:30 | Karma: 32,81 | Přečteno: 1773x | Diskuse| Společnost

Zbyněk Vacek

Volby prezidenta skončily, šílenství nikoliv...

Volba prezidenta, jak se zdá, rozdělila republiku. Skoro tak, že to bylo fifty-fifty. Rozhodl nakonec celkem malý rozdíl 10% hlasů ve prospěch Miloše Zemana. Ačkoliv nebyl mým kandidátem, vlastně když se nad tím zamyslím,nebyl mezi devíti uchazeči žádný ideální kandidát, jsem s volbou spokojen. Hlavně proto, že občané mohli konečně volit hlavu státu přímo. Je po volbách a prezidenta máme. Je to náš prezident ať už se vám to líbí nebo ne. Je potřeba uznat, že ani tak nezvítězil Zeman, jako konečně přímá demokracie. Co ale dál? Země se polarizovala na dva tábory...

8.2.2013 v 8:32 | Karma: 17,86 | Přečteno: 646x | Diskuse| Politika

Zbyněk Vacek

Kolikrát jsi zdaněn, tolikrát jsi člověkem...

Po sérii článků v různých novinách, které se vesměs týkaly financí, jsem se musel dlouze zamyslet nad tím, zda být dál drobným živnostníkem. Pojďme si rozebrat na dvou konkrétních případech, jak se dnes má zaměstnanec menší firmy a živnostník, který zaměstnává sám sebe. Na úvod celého článku jen ještě napíši, jaké daně a odvody státu platíme a na Vás, milí čtenáři je, zamyslet se nad tím, co za ně vlastně dostáváme.

5.3.2011 v 10:39 | Karma: 19,93 | Přečteno: 1210x | Diskuse| Ekonomika

Zbyněk Vacek

Chceme studovat "v závorce"?

V říjnu 2009 představila Univerzita Hradec Králové (UHK) nový vizuální styl. Vskutku nevím, co bylo špatně (mimo nejednotnosti) na tom starém stylu, ale mezi studenty byl ten nový přijat s velikým rozčarováním. Styl je to vskutku kontroverzní a způsob, jakým byl uveden, je přinejmenším prapodivný...

6.12.2009 v 21:25 | Karma: 13,49 | Přečteno: 2152x | Diskuse| Společnost

Zbyněk Vacek

Teambike - divné kolo???

Lidé si pomalu začínají zvykat na různé výstřelky ve světě cyklistiky. Mohli bychom začít už v počátcích, kdy páni v kožených oblecích jezdili na vysokých kolech a odháněje bičíkem dotírající psy udivovali svým samohybem okolí. Později přišlo tandemové kolo pro dva i tři, začaly se objevovat lehokola, tříkolky pro zdatné důchodce, různé typy rikš od běhacích až po šlapací a mohl bych tady pokračovat a možná i nastiňovat budoucnost...

22.7.2008 v 19:03 | Karma: 11,31 | Přečteno: 799x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1833x
Jsem středoškolský učitel angličtiny a blog má proto, abych si každé dva roky vzpomněl na to, že chci něco neodkladně sdělit národu (a taky na to, abych si jednou za dva roky vzpomněl na to, že mám blog).