Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je škola opravdu "středověký trest"???

Reakce na článek pana Komárka z MF Dnes, 12. června 2007 s názvem "Škola sama je středověký trest". Možná se podívejte na to, co jsem napsal na svém druhém blogu k tomuto tématu.... http://ruslit.sblog.cz/2007/02/01/33

Gymnázium Na Zatlance, kam jsem chodil.zdroj: www.zatlanka.cz

Vážený pane Komárku, bohužel mi ve většině toho, co píšete ve svém článku nezbývá, než souhlasit. Přesto bych však chtěl poněkud více rozvést, kde a jaké chyby školský systém má. Myslím, že velice přeháníte, když jste nařkl učitele z alkoholizmu. Učitel, který by si k lahvi byť jen čuchnul v pracovní době, byl by dozajista vyhozen na minutu, tedy ve slušných školách.

Jako největší problém ve školství vidím finance. V základním a středním školství je situace vyrovnaná, školy nemají peníze. Ve vysokém školství je to tak, že peníze nemají ty školy, které se zabývají vzděláváním budoucích učitelů a vědeckých pracovníků. Učitelství a vědecká práce zkrátka nevytváří kapitál a tak tyto školy nemají kromě státní almužny žádné sponzory. A teď jsme u toho.

Požadavek na učitele je následující: učitel musí být silná osobnost, musí dokázat zaujmout, učit zajímavou a zábavnou formou, musí mít přirozenou autoritu a do jisté míry zastat i rodiče. To je požadavek hezký, ale uvažte: pět let studia na skostnatělé a dobou minulou nasáklé škole, aby se pak konečně dorabal člověk k magisterskému diplomu, a když potom přijde do zaměstnání pln elánu a očekávání, musí se nejen vypořádat s dnešní mládeží, ale i s mizernými platovými podmínkami. Toto vše má na nového kantora vliv. Nový učitel ze začátku zcela jistě dělá, co může a všechny zmíněné požadavky se snaží plnit, což v něm dusí jeho seberealizaci a ničí ho to zevnitř až se po pár letech ve školství dostaví "syndrom vyhoření", což je terminus technikus pro pocit naprostého sebevyčerpání, nedostatku motivace i sil.

Požadavek na žáky je nulový. Žák, ať už se chová jakkoliv, má nad svým učitelem moc a to i s pomocí rodičů, mezi kterými je rozšířený názor, že učitel je úhlavní nepřítel a učitelka je ta kráva, která dává mému malému géniovy špatné známky.

V první řadě si myslím, že škola, ač má výchovnou funkci také v popisu práce, by tuto neměla vykonávat primárně. Primárně má vzdělávat. Žáci by měli chodit do školy s tím, že se budou chovat slušně a vychovaně, což by jim měli vštěpovat rodiče. Rodiče by měli také svým dětem ukazovat, že si učitelů váží a tím zároveň podporovat učitelovu přirozenou autoritu. Tohle se však vůbec neděje, a tak se pak není co divit, když žáci učitele šikanují, jsou na ně drzí a nevytvářejí žádné podmínky pro vzděláváni.

Vrátil bych se ještě jednou k platovým pdmínkám versus požadavkům na osobnost učitele. Osobnost, která spňuje podmínky pro to stát se učitelem, se bude dozajista živit jinak, protože všude mimo školství dostane několikanásobně vyšší plat. Zkuste si vyžít v praze za nástupní plat středoškolského vyučujícího, který činí 14.000 Kč hrubého. I tramvaják má 22.000 Kč.

Pane Komárku, měl byste se spíše než na problémy školského systému zaměřit na problémy rodičů. které nevychovávají své děti. Nejde o to mít z dětí žoldáky, jde o elementární slušnost a kázeň, která by měla mít i své meze. Když jeden druhému vychází vstříc, vše je jednodušší, a to platí i o učení. A mimochodem, facka je někdy lepší než hodinová přednáška na téma slušné chování nebo snížená známka z mravů.

PS: Pozdravujte ode mne Martinu, chodil jsem s ni na Zatlanku ;-)

Autor: Zbyněk Vacek | čtvrtek 14.6.2007 11:07 | karma článku: 8,87 | přečteno: 741x
  • Další články autora

Zbyněk Vacek

Kdyby jenom Duchcov...

O Romské problematice toho bylo napsáno již mnoho a je jasné, že ještě mnoho napsáno bude. Události z Duchcova posledních dní opět zahlitily média, spekuluje se o všem, třeba o tom, jak statečný byl městský policista, který se nedokázal rozhodnout, jestli pomáht, či chránit, nebo o útocích jak na Romy tak na bílé. Problém však netkví ani v tom ani v onom, problém je úplně jinde.

30.5.2013 v 12:30 | Karma: 32,81 | Přečteno: 1773x | Diskuse| Společnost

Zbyněk Vacek

Volby prezidenta skončily, šílenství nikoliv...

Volba prezidenta, jak se zdá, rozdělila republiku. Skoro tak, že to bylo fifty-fifty. Rozhodl nakonec celkem malý rozdíl 10% hlasů ve prospěch Miloše Zemana. Ačkoliv nebyl mým kandidátem, vlastně když se nad tím zamyslím,nebyl mezi devíti uchazeči žádný ideální kandidát, jsem s volbou spokojen. Hlavně proto, že občané mohli konečně volit hlavu státu přímo. Je po volbách a prezidenta máme. Je to náš prezident ať už se vám to líbí nebo ne. Je potřeba uznat, že ani tak nezvítězil Zeman, jako konečně přímá demokracie. Co ale dál? Země se polarizovala na dva tábory...

8.2.2013 v 8:32 | Karma: 17,86 | Přečteno: 646x | Diskuse| Politika

Zbyněk Vacek

Kolikrát jsi zdaněn, tolikrát jsi člověkem...

Po sérii článků v různých novinách, které se vesměs týkaly financí, jsem se musel dlouze zamyslet nad tím, zda být dál drobným živnostníkem. Pojďme si rozebrat na dvou konkrétních případech, jak se dnes má zaměstnanec menší firmy a živnostník, který zaměstnává sám sebe. Na úvod celého článku jen ještě napíši, jaké daně a odvody státu platíme a na Vás, milí čtenáři je, zamyslet se nad tím, co za ně vlastně dostáváme.

5.3.2011 v 10:39 | Karma: 19,93 | Přečteno: 1210x | Diskuse| Ekonomika

Zbyněk Vacek

Chceme studovat "v závorce"?

V říjnu 2009 představila Univerzita Hradec Králové (UHK) nový vizuální styl. Vskutku nevím, co bylo špatně (mimo nejednotnosti) na tom starém stylu, ale mezi studenty byl ten nový přijat s velikým rozčarováním. Styl je to vskutku kontroverzní a způsob, jakým byl uveden, je přinejmenším prapodivný...

6.12.2009 v 21:25 | Karma: 13,49 | Přečteno: 2152x | Diskuse| Společnost

Zbyněk Vacek

Teambike - divné kolo???

Lidé si pomalu začínají zvykat na různé výstřelky ve světě cyklistiky. Mohli bychom začít už v počátcích, kdy páni v kožených oblecích jezdili na vysokých kolech a odháněje bičíkem dotírající psy udivovali svým samohybem okolí. Později přišlo tandemové kolo pro dva i tři, začaly se objevovat lehokola, tříkolky pro zdatné důchodce, různé typy rikš od běhacích až po šlapací a mohl bych tady pokračovat a možná i nastiňovat budoucnost...

22.7.2008 v 19:03 | Karma: 11,31 | Přečteno: 799x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1833x
Jsem středoškolský učitel angličtiny a blog má proto, abych si každé dva roky vzpomněl na to, že chci něco neodkladně sdělit národu (a taky na to, abych si jednou za dva roky vzpomněl na to, že mám blog).