Teambike - divné kolo???

22. 07. 2008 19:03:26
Lidé si pomalu začínají zvykat na různé výstřelky ve světě cyklistiky. Mohli bychom začít už v počátcích, kdy páni v kožených oblecích jezdili na vysokých kolech a odháněje bičíkem dotírající psy udivovali svým samohybem okolí. Později přišlo tandemové kolo pro dva i tři, začaly se objevovat lehokola, tříkolky pro zdatné důchodce, různé typy rikš od běhacích až po šlapací a mohl bych tady pokračovat a možná i nastiňovat budoucnost...
Teambike v Dlouhé
Teambike v DlouhéZbynik Vacek

Co jsem ale ještě neviděl a teprve nedávno jsem to uviděl, byl teambike. Kolo pro šest lidí s řidičem, které svým zjevem připomíná spíše přerostlou postavičku z knihy „Ze života hmyzu“. Obcházel jsem kolem tohoto pekelného stroje zprvu s nedůvěrou – vždyť jak se asi jede těm, co jedou pozadu... Aha, zapomněl jsem napsat, že tohle kolo je vlastně kruhové a sedí se kolem něj jak na Artušově dvoře.

Nedalo mi to a zaplatil jsem si spolu s dalšími vyjukanými lidmi (povětšinou cizinci, teambike najdete v Praze, často je k vidění na Staroměstském náměstí) okružní jízdu. Všichni jsme seděli dokola a šlapali. Skvělý zážitek. Všichni jsme si jízdu užívali, holky ječely, lidé se za námi otáčeli a my jsme mávali a řičeli jak na pouti. Pravda, do kopců tohle kolo příliš není, ale užijete si zábavy jen co je pravda. Tak jsem se začal pídit po podrobnostech a od řidiče vyzvídat detaily. Kolo je německá práce, šířku má asi jako fabie a váží kousek přes 200 kg. Šlapat nemusí všichni, ale pro pohodlnou jízdu by měla většina osazenstva přidat nohu k dílu.

O nedlouho potom jsem konečně zjistil, komu tahle ztřeštěná věc patří. Firma Praha Bike, která již několik let provozuje v Dlouhé ulici půjčovnu kol a cizince projíždí po Praze na kole s průvodcem, koupila teambike jako další atrakci. Dobrá koupě, vždyť většina lidí nikdy nic takového neviděla.

A mluvíme-li zde o nevidění, musím se zmínit o dalším zážitku, které s tímto pavoučím kolem mám. Určitě si pamatujete na Ovocném trhu kavárnu Světluška, do které nepronikne ani paprsek světla, ve které vás obsluhují nevidomí a vy si vyzkoušíte alespoň na chvíli, co to znamená, nevidět kolem sebe zhola nic. Před kavárnou zastavil teambike. Z kavárny vyšli všichni obsluhující nevidomí a nasedli! Trklo mě to! Vždyť potřebuje vidět jen řidič! Je to skvělá možnost pro nevidomé projet se na kole. Jak pavoučí kolo jelo, byl slyšet jejich smích a viděl jsem neuvěřitelné nadšení. A to nadšení sdílím o to víc, protože jsem se dozvěděl, že Praha Bike spolupracuje s organizací, která se zabývá nevidomými. Půjčuje jim tandem a teambike a hlavně jim poskytuje azyl u sebe v Dlouhé ulici, kde má vlastní kavárnu-bar. Kéž by se takhle chovaly všechny společnosti.

Přijďte si taky teambike vyzkoušet, a nebo se jet třeba podívat s průvodcem po krásách našeho hlavního města, které k nám, cyklistům, zdá se, není zrovna nejpřívětivější... Čím víc nás v ulicích bude, tím lépe, a magistrát třeba už konečně pochopí, že i cyklista je součástí provozu a potřebuje svou bezpečnou infrastrukturu, jak tomu je například v západních zemích nebo v Hradci Králové.

Autor: Zbyněk Vacek | úterý 22.7.2008 19:03 | karma článku: 10.98 | přečteno: 798x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 18.28 | Přečteno: 229 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 284 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 495 | Diskuse
Počet článků 33 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1833
Jsem středoškolský učitel angličtiny a blog má proto, abych si každé dva roky vzpomněl na to, že chci něco neodkladně sdělit národu (a taky na to, abych si jednou za dva roky vzpomněl na to, že mám blog).

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...