Zbyněk Vacek

Kdyby jenom Duchcov...

30. 05. 2013 12:30:00
O Romské problematice toho bylo napsáno již mnoho a je jasné, že ještě mnoho napsáno bude. Události z Duchcova posledních dní opět zahlitily média, spekuluje se o všem, třeba o tom, jak statečný byl městský policista, který se nedokázal rozhodnout, jestli pomáht, či chránit, nebo o útocích jak na Romy tak na bílé. Problém však netkví ani v tom ani v onom, problém je úplně jinde.

Jestli se nám hroutí multikulturalismus, to je jistě otázka do pranice. Já to vidím zcela jednoduše. Není důležité, odkud kdo pochází a jakou má barvu pleti, ale je důležité, jak se chová a jak "splývá s davem". Nebudeme si namlouvat, že Romové byli odjakživa součástí většinové české společnosti. Přistěhovali se sem z Indie, stejně jako Slované přišli z území dnešního Ruska. V české společnosti, která se usadila zde, v České kotlině, se zakořenil vztah k této krajině a po tisíciletí se upevnil tak, že žijeme v něčem, co můžeme nazývat "vlast". Ostatní minority tedy bereme oprávněně jako přistěhovalce, ať už jde o Romy, Araby, Rusy, vlastně kohokoliv.

Bývá dobrým zvykem, když někam jedeme na návštěvu, dodržovat místní tradice a zákony (kdybyste jeli na výlet do KLDR a navštívili sochy vůdců, asi byste se před nimi též polonili, jako místní, myslíc si při tom své).Je tedy jednoznačné, že jestli se do České republiky někdo přistěhuje, aniž by byl omezován na svých právech, musí respektovat a dodržovat naše zákony, pravidla a tradice (tradiční vzorce chování). Pakliže se mu naše sociokulturní a právní prostředí nezamlouvá, nechť zkusí štěstí jinde, nebo se může vrátit do vlasti. V tomto ohledu jsou na tom Romové hůře, nemají svou vlast. O to více by se tedy měli snažit začlenit do naší většinové společnosti, táhnout s námi za jeden provaz a spolupracovat. A pracovat. I když v dnešní době je nelehké práci najít.

Pro integraci Romů i dalších menšin je toho z naší většinové strany děláno opravdu hodně. Romové si toho neváží (tedy ne všichi, generalizovat by byla chyba), jen sprostě využívají sociální systém. Co udělala romská menšina pro to, aby se začlenila? Napadení bílého Romem se tak vždy stane záminkou pro rasizmus, demonstrace a živnou půdou pro pravicový extremismus. Do vězení by ale měli jít jak pravicoví útočníci, tak romští!

V čem je tedy problém? Jednoznačně ve vyváženosti a vymáhání práva. Je potřeba, aby se k romskému kriminálníkovi přistupovalo stejně, jako k bílému. Aby platila pravidla pro všechny. Klidně i tvrdá pravidla, ale pro všechny. Za svou pověst si může romská menšina sama svým přístupem: naprostou netolerancí a nepřizpůsobiostí. A samozřejmě svými požadavky na stát. Pokud že se Romové nechtějí sami přizpůsobit zvykům země, která je v podstatě hostí, musí se k tomu donutit pravidly. Jistě, je i mnoho bílých, kteří se nepřizpůsobí a i na ně by se mělo jít stejným metrem.

Je potřeba vymáhat docházku dětí do škol, byl bych i přísnější a kontroloval výsledky a důsledně prohřešky trestat. U všech. Třeba zkrácením sociálních dávek. Sociální dávky by měly mít podobu potravinové pomoci. Bez rozdílu rasy či vyznání. A napadají mě další a další opatření, ale to by bylo na jiný článek.

Konečně, kdyby patila pravidla stejně pro všechny, předešlo by se tím všem Duchcovům, Varnsdorfům i Šluknovským výběžkům.

Autor: Zbyněk Vacek | karma: 32.81 | přečteno: 1771 ×
Poslední články autora