Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cyklokiksy v Praze...

Vrámci pokračování své rubriky "Po Praze na kole" chci upozornit na pár Pražských kiksů a cyklovýsměchů nám, cyklistům.... Takže, jestli chcete vědět, kam nejezdit, račte číst.

Na cyklostezce se Vám postaví do cesty lampy, značky i informační tabule o čase a teplotě...Zbyněk Vacek

Praha se chlubí výstavbou několika desítek kilometrů cyklostezek. Ale upřímě, páni radní, ruku na srdce, viděl jste už některý z Vás, jak taková cyklostezka vypadá? Ne? Tak tady je několik příkladů z Prahy:

1) Žluté směrovky a tabulky s čísly a kolem ve znaku: Tohle není cyklostezka, ale "Doporučená Cyklotrasa". Projel jsem jich už mnoho na to, abych věděl, že jsou z poloviny nesjízdné (24%stoupání, schody na cestě, jízda v davu po parku na Kampě, jízda po rušné silnici...).

2) Chodník označený značkou "Cyklisti / Chodci": Tohle také není cyklostezka. Chodci nadávají, cyklisté se musí proplétat a mnohdy jsou chodcům nebezpeční.

3) Náplavka na pravém břehu Vltavy: Není sjízdná pro kola. Proč? Kočičí hlavy jsou "velmi příjemným" povrchem... Radní to mysleli dobře, ale občas je lepší nemyslet a projet se na kole na vlastní kůži.

4) Chodník rozpůlený přerušovanou bílou čárou: Jako příklad (nesjízdnosti) uvedu Bubenské nábřeží a Hlávkův most. Chodník je rozpůlen tak, že jedete-li ve směru od centra, jsou ve vašem jízdním pruhu lampy, značky a infotabule o času a teplotě. Tato "cyklostezka" začíná na Bubenském nábřeží z ničeho nic a v podstatě vede od nikud nikam.

Jako cyklista vítám veškerou iniciativu, co se cyklostezek týče, avšak šlendriánismus výše popsaný mi přijde jako obrovský výsměch právě nám, zastáncům zdravého pohybu. Město by si mělo uvědomit, že nás cyklistů je opravdu hodně, že nás stále přibývá a bude přibývat. V jedné anketě jsem se dočetl, že každý čtvrtý občan ČR uvádí cyklistiku do kolonky "volnočasová aktivita".

Předně chci uklidnit ty, kteří si myslí, že Praha je nabudování cyklostezek na nic. Není to tak. Podívejme se do Vídně (je Praze nejpodobnější). Všude, kde je to jen trochu možné, je 70cm široký červený proužek pro cyklisty. V téměř všech jednosměrných ulicích je tímto proužkem umožněna cyklistům jízda "v protisměru" a to i na starém městě, kde červené proužky vůbec neruší ráz a charakter středověkého města.

Další věc je ta, že od nás na západ mají na silnicí užší pruhy pro auta. Tím vznikne místo i pro pruh výhradně pro cyklisty. Kdybychom zúžili jízní pruh o 50cm, bylo by místa dost. A navíc užší pruh působí opticky na řidiče a ti pak automaticky zpomalují.

Co mě ještě dokáže naštvat (a možná i Vás, milí cyklokolegové) je, když mi někdo na cyklotrase (či stezce) nacpe před kolo ceduli "cyklisto, sesedni z kola". Chápu, že někde je to potřeba, ale třeba taková pěší zóna na Andělu, kde smí jezdit i auta (je to pak vůbec pěší zóna?), tak tam mě to vyloženě vytáčí a tuto značku (klidně mě přijďte pokutovat) nerespektuji a to zcela vědomě.

Takže shrňme to dohromady: Praha nemá žádné komunikace, které by se byť jen podobaly cyklostezkám (tj: byly výhradně pro cyklisty). Praha nemá ani snahu je stavět, naopak má snahu cyklisty diskriminovat. Pojďme tedy radním ukázat, že to jde! Sejdeme se na cyklojízdě 22. září 2007!!! A ať je nás tam co nejvíc!

Autor: Zbyněk Vacek | pátek 7.9.2007 19:42 | karma článku: 9,61 | přečteno: 783x
  • Další články autora

Zbyněk Vacek

Kdyby jenom Duchcov...

O Romské problematice toho bylo napsáno již mnoho a je jasné, že ještě mnoho napsáno bude. Události z Duchcova posledních dní opět zahlitily média, spekuluje se o všem, třeba o tom, jak statečný byl městský policista, který se nedokázal rozhodnout, jestli pomáht, či chránit, nebo o útocích jak na Romy tak na bílé. Problém však netkví ani v tom ani v onom, problém je úplně jinde.

30.5.2013 v 12:30 | Karma: 32,81 | Přečteno: 1773x | Diskuse| Společnost

Zbyněk Vacek

Volby prezidenta skončily, šílenství nikoliv...

Volba prezidenta, jak se zdá, rozdělila republiku. Skoro tak, že to bylo fifty-fifty. Rozhodl nakonec celkem malý rozdíl 10% hlasů ve prospěch Miloše Zemana. Ačkoliv nebyl mým kandidátem, vlastně když se nad tím zamyslím,nebyl mezi devíti uchazeči žádný ideální kandidát, jsem s volbou spokojen. Hlavně proto, že občané mohli konečně volit hlavu státu přímo. Je po volbách a prezidenta máme. Je to náš prezident ať už se vám to líbí nebo ne. Je potřeba uznat, že ani tak nezvítězil Zeman, jako konečně přímá demokracie. Co ale dál? Země se polarizovala na dva tábory...

8.2.2013 v 8:32 | Karma: 17,86 | Přečteno: 646x | Diskuse| Politika

Zbyněk Vacek

Kolikrát jsi zdaněn, tolikrát jsi člověkem...

Po sérii článků v různých novinách, které se vesměs týkaly financí, jsem se musel dlouze zamyslet nad tím, zda být dál drobným živnostníkem. Pojďme si rozebrat na dvou konkrétních případech, jak se dnes má zaměstnanec menší firmy a živnostník, který zaměstnává sám sebe. Na úvod celého článku jen ještě napíši, jaké daně a odvody státu platíme a na Vás, milí čtenáři je, zamyslet se nad tím, co za ně vlastně dostáváme.

5.3.2011 v 10:39 | Karma: 19,93 | Přečteno: 1210x | Diskuse| Ekonomika

Zbyněk Vacek

Chceme studovat "v závorce"?

V říjnu 2009 představila Univerzita Hradec Králové (UHK) nový vizuální styl. Vskutku nevím, co bylo špatně (mimo nejednotnosti) na tom starém stylu, ale mezi studenty byl ten nový přijat s velikým rozčarováním. Styl je to vskutku kontroverzní a způsob, jakým byl uveden, je přinejmenším prapodivný...

6.12.2009 v 21:25 | Karma: 13,49 | Přečteno: 2152x | Diskuse| Společnost

Zbyněk Vacek

Teambike - divné kolo???

Lidé si pomalu začínají zvykat na různé výstřelky ve světě cyklistiky. Mohli bychom začít už v počátcích, kdy páni v kožených oblecích jezdili na vysokých kolech a odháněje bičíkem dotírající psy udivovali svým samohybem okolí. Později přišlo tandemové kolo pro dva i tři, začaly se objevovat lehokola, tříkolky pro zdatné důchodce, různé typy rikš od běhacích až po šlapací a mohl bych tady pokračovat a možná i nastiňovat budoucnost...

22.7.2008 v 19:03 | Karma: 11,31 | Přečteno: 799x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:21

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1833x
Jsem středoškolský učitel angličtiny a blog má proto, abych si každé dva roky vzpomněl na to, že chci něco neodkladně sdělit národu (a taky na to, abych si jednou za dva roky vzpomněl na to, že mám blog).